reus.cat
cerca
logotip referent a escola Lligabosc
Envia   |   Imprimeix   |   Twitter   |   Facebook
12 novembre 2015
Circulars

Volem dedicar aquest espai a tot el que va lligat a l'estona del menjar, a com els infants aprenen a menjar (aprendre a gaudir dels sabors nous, començar a menjar trossets, com treballar la vessant emocional que fa que ho positivitzem...) i com els adults podem aprendre a menjar millor (combinant i triant els aliments més adients per aconseguir una dieta equilibrada tant per ells com per a tota la família). 

De moment, a part de seguir fent-vos arribar els menús del nostre càtering, també volem compartir amb vosaltres informació, relacionada amb l'alimentació, que creiem d'interès. 

A l'EBM El Lligabosc, hem aprofitat que tenim a la Carme, una mare dietista i li hem demanat que donés un cop d'ull (amb criteri professional) als menús del càtering. Li he d'agrair que aquesta ha estat una valoració exhaustiva. Volem compartir-la amb tots vosaltres:

Valoració dietètica dels menús d'octubre i de novembre de l'escola

Quant a la freqüència de consum per grups d’aliments, si comencem analitzant el grup de les fècules, tenim que hi ha arròs menys d’un cop a la setmana i pasta i llegums, entre un i dos cops a la setmana. Pel que fa a la patata apareix uns dos dies a la setmana, la major part acompanyant les verdures. 

Continuem pel grup de les verdures i hortalisses. La presència de verdura com a plat principal és d’un a dos cops per setmana i en forma d’acompanyament apareix uns dos cops a la setmana més. A destacar que gairebé cada un d’aquests dies hi ha ceba amb alguna altra verdura, però que des del punt de vista nutricional no suposa cap problema si l’acceptació dels infants és bona.

Si continuem amb els proteics, la freqüència de peix és major que la de carn i els ous. El tipus de carn varia amb carn blanca i carn vermella i el peix és blanc. Els ous hi estan presents menys d’un cop a la setmana. Cal tenir en compte, també, els aliments proteics dels sofregits, sopes, salses...

I és per això que en aquests grup d’aliments s’observa una freqüència per damunt de la recomanada, ja que si fem la mitja, entre carn, peix i ous ens en anem a gairebé una ració i mitja per dia i nen.  

Com a recomanació suggeriria que els dies que hi hagi plats coma ara macarrons, espaguetis, llegums...aquests passessin a ser segons plats i els primers plats fossin del tipus crema de verdures. D’aquesta manera reduïm l’aportació proteica i a la vegada augmentem el grup de les verdures.

Pel que fa a les fruites, a l’escola es fa fruita a mig matí i la major part dels dies de postres. Les recomanacions serien prendre dues a tres fruites al dia, per tant penso que és un objectiu fàcilment assolible a casa. 

Quant als làctics, en aquests mesos hi ha quatre dies que les postres són iogurt natural. La freqüència em sembla correcta, però recomanaria canviar el dia, ja que coincideixen amb que en aquell àpat, precisament no hi ha gairebé verdura o inclòs alguna crema làctia. 

I l’últim aspecte a valorar seria els greixos per cuinar i amanir. Si són amb oli d’oliva, compenssen els dies de fregit i guisat que aproximadament acaben sent un o dos a la setmana si tenim en compte les mandonguilles, sofregit dels macarrons...

Les salses de guarniment, són aproximadament un dia a la setmana, tot i que cal ressaltar que la major part són a base de tomàquet i verdures.  Per tant, la freqüència del grups dels cereals i les fècules, entra dins del recomanat. Caldria reduir el grup dels proteics però, si es modifiquen els plats de fècula i llegums amb carn com a segon plat i es posa una verdura de primer, quedaria resolt i a més a més s’augmentaria el consum de verdura que ja va bé. 

Làctics i fruites només caldria combinar-ho millor de manera que no coincideixi crema làctia amb iogurt o cereals i proteïna i làctic. 

I pel que fa als fregits, sofregits i salses si  es fan amb oli d’oliva i les salses de verdures es cuinen amb poc oli, no han de suposar un problema per a què l’infant aconsegueixi una dieta equilibrada i saludable. La base de l’alimentació s’ha de fer a casa i crec que no hem d’oblidar que a l’escola només hi realitzen un àpat principal; per tant dependrà dels hàbits d’alimentació de casa per assolir un bon pla d’alimentació. 

Un suggeriment per a l’empresa de restauració és, que poden fer una proposta per al sopar, de manera que quedi garantit l’equilibri alimentari i així els pares, a la vegada també reben educació dietètica.